Kelebihan Beli Rumah Secara Tunai

Minggu lepas saya berjumpa dengan 2 pembeli rumah secara tunai. Seorang pembeli telah bayar booking dan seorang lagi dalam proses negotiating bagi dapatkan harga yang terbaik. Biasalah pemilik rumah akan letak harga yang tinggi dan pembeli berminat dengan harga yang rendah. Kena negotiate untuk dapatkan harga yang owner dan buyer suka. Sebenarnya part ni yang agak mencabar bagi perunding hartanah.

Apabila beli rumah secara tunai ni, selalunya pembeli akan cuba dapatkan harga rendah. Dalam kes ni selalunya pemilik rumah akan bertolak ansur kerana pembelian secara tunai akan mempercepatkan proses jual beli. Apabila cepat selesai, pemilik pun boleh dapat keuntungan jual rumah dengan cepat.

Proses jual beli akan menjadi cepat kerana tiada transaksi dengan pihak bank. Kalau beli rumah dengan mengunakan pembiayaan bank, peguam S&P perlu berhubung dengan panel peguam bank bagi urusan pinjaman. Proses ni memang memakan masa yang lama kalau tak silap kena gayanya. Sebab pembeli kena tandatangan letter offer, perjanjian pembiayaan, tunggu laporan penilaian dan macam-macam lagi dan ini melibatkan banyak pihak. Apabila libatkan banyak pihak tentunya ini akan mengambil masa yang lama.

Beli secara tunai juga menjimatkan pembeli kerana tidak perlu membayar kos guaman bagi perjanjian pinjaman serta kos-kos lain seperti duti setem. Selain tu, pembeli tidak ada kos penangguhan yang memberi keuntungan kepada pihak bank sebab kalau guna pembiayaan bank, jumlah keseluruhan bayaran kepada pihak bank mungkin 2 kali ganda atau lebih daripada pinjaman asal. Rasanya ramai yang geleng kepala berkenaan jumlah bayaran keseluruhan tapi apakan daya. Rumah adalah satu keperluan dan jika tidak dibeli sekarang, tentu harganya akan naik.

So sekiranya ada bajet untuk beli secara tunai, beli je secara tunai. Kalau tak de tu tak dapat den nak menolong ;-)

Penulis adalah Ejen Hartanah Rescom Realty dan perunding pembiayaan semula rumah (refinancing). Telah mendaftar sebagai Ejen Hartanah Percubaan (PEA) dengan Lembaga Penilai Penaksir & Ejen Hartanah (LPPEH). Selain itu menjadi penulis blog berkaitan industri hartanah di www.bloghartanah.com

Perlukan Ejen Hartanah?
Hubungi saya untuk khidmat nasihat atau layari www.gohartanah.com

Facebook Twitter 

after entry

after entry

Comments

  1. Ahmad says

    bukan ke beli rumah tunai ni, LHDN will be noted for the income tax and will be mark as rich person…

  2. says

    tuan,

    saya sangat keliru sangat dalam hal menjual rumah yang telah habis pinjaman bank.

    soalan:
    1.perlukah kami menbayar kos guaman dan berapa jumlahnya.
    2.adakah pembeli akan membayar keseluruhan harga rumah sekaligus.. tanpa deposit.
    contonya harga jualan adalah rm40,000.00. adakah kami akan dapat dalam sekali bayaran rm 40,000.00.
    3.geran rumah masih belum ditukar kepada nama ibu saya walaupun ibu saya telah mendapat geran kuasa mentadbir. Perlu ada langkah seterusnya kah? berapakah kos yang terlibat.

    harap pihak tuan dapat memberi penjelasan.
    terima kasih.

  3. says

    Sy ada membeli 2 buah apartment (Di Bdr Seri Putera) secara tunai melalui lelongan bank. Setakat ini tak pernah pun LHDN carik.

    Sy cuma gunakan satu peguam utk buat transfer nama. Agak menjimatkan tapi terasa mcm rugi pulak…ehehe

  4. hatta says

    En zul,boleh tak terang kan step by step nak beli rumah secara tunai. . . perlu kah lantik peguam?

  5. latiff says

    En Zul, nak minta pendapat, saya nak beli rumah, tetapi s&p dan resit pembelian rumah hilang dlm simpanan owner, owner beli cash rumah tersebut, strata title masih nama developer, developer dah tak wujud.jadi ada cara lain untuk membeli rumah ini?
    TQ.

  6. norasikin says

    En. Zul, saya nak minta pendapat ,saya nak menjual rumah saya secara tunai, buyer dah ada. harga rumah telah dipersetujui. tetapi tergendala menurut peguam pembeli, pemaju tidak dapat dihubungi, hilang begitu sahaja. Adakah rumah saya itu tidak boleh dijual sebab tak ada pemaju. Status rumah pajakan. Apa yang perlu saya buat untuk meneruskan urusan jual beli ini. lagi satu untuk beli secara tunai ada kah penjual perlu melantik peguam.Saya beli rumah ini buat pinjaman loan, dan belum habis bayar lagi.Sekarang ni ada pembeli yang ingin membeli secara tunai.Bagaimana cara yang betul untuk menyelesaikan masalah ini.

    • says

      Norasikin, rasanya rumah tu belum dapat geran individu @ strata lagi. Saya cadang cuba hubungi pemaju tersebut sampai dapat sebab kadang2 pemaju bertukar no telefon.

      Pemilik rumah tak wajib lantik lawyer. Kalau tak de lawyer so just tumpang lawyer buyer utk uruskan penukaran hakmiik termasuk baki hutang di bank. Kalau ada bajet, lantik lawyer sendiri digalakkan.

  7. Sahfiee says

    Salam En. Zul,

    Rumah saya sebelum ini dibeli terus daripada pemaju tanpa pinjaman bank, dan telah langsai bayaran.

    Soalanya…

    1) Saya ingin menjual rumah tersebut dan pembeli itu bersetuju utk membayar separuh dari harga yang ditawarkan. Jadi bagaimana dengan bayaran bulanan yang dibuat oleh pembeli selepas itu?..adakah perlu sebarang hitam putih dan memerlukan lawyer untuk proses tersebut?

    Harapa mendapat pandangan dari saudara Zul.

    • says

      Wslm. Kebiasaan saya menguruskan pembayaran penuh dari pihak pembeli atau pinjaman bank. Saya cadangkan pembeli menggunakan bank sebab bank mempunyai sistem pembiayaan yang lebih tersusun dengan mengikut undang2.

  8. Millya says

    Salam. Saya ingin menjual rumah yang telah ditukarnama dari nama bekas suami kepada nama saya semasa kami masih suami-isteri. Oleh sebab itu, saya tidak ada simpanan S&P dan lain2 dokumen kecuali geran sahaja. Tiada pinjaman lagi sebab telah diselesaikan sebelum penukaran nama. Adakah saya akan menghadapi sebarang masalah semasa proses penjualan sekiranya tiada dokumen S&P, pelan rumah sdbgnya?

  9. hatta says

    En .Zul,

    Saya nak tanya,skrg nie saya dlm proses beli rumah (second owner),saya tak berapa faham mengenai pembayaran yang perlu saya bayar :

    Contoh nya :

    Saya dah bayar 3% dari harga rumah ( rm66000),selepas itu,kena tunggu S&P,kena bayar lagi 7 % kan,di pihak bank pula,apa benda yang perlu saya bayar…?

    adakah lawyer bank dan lawyer S&P yang saya nak sain itu berlainan laywer?
    Kat sini saya musykil sikit . .

  10. jazlan says

    Assalamualaikum..

    Tuan, saya budak baru nak belajar.. saya nak beli rumah berharga RM80k dan ingin bayar secara tunai.. saya dah deal dengan pemilik rumah tersebut.. untuk permulaan nie apa yang perlu saya bayar.. pemilik cakap kena bayar deposit.. lepas tu kena pasang lawyer..
    jadi minta jasa baik tuan untuk memberi penerangan sedikit..

    • hafizan says

      slm..tlg jawab tuan..apa pendapat tuan sekiranya saya nak beli rumah guna personal loan? dan apa langkah2 yg perlu sy lakukan?..tq

      • says

        Hafizan, banyak perkara yang perlu saya tahu sebelum cadangan diberi antaranya adakah rumah tu masih ada gadaian dengan bank, status geran dan sebagainya.

        Lebih mudah saya cadangkan lantik peguam cara bagi menguruskan pindah milik rumah tu kepada nama Hafizan.

  11. wan says

    Salam..
    say bercadang untuk membeli rumah berharga 140k..
    adakah berbaloi kalau saya ambil personal loan dgn kadar 3.98% krn gov
    rumah itu adh rumah kompeni..ie syarikat yg membeli rumah dan jualkn kembali selepas renovasi
    masalah sy adalah sy tidak mendapat tawaran yg baik utk home loan dimana market price rumah itu tidak mencapai 160k utk membolehkan sy meminjam 140k..
    selain itu..sy perlu byr lawyer fee,agent fee dan rpgt etc=rm13k

    saya terfikir pembelian tunai hanya perlu byr lawyer utk tukar nama shj..
    apa pendapat en.zul

  12. Ruhani says

    saya membeli aptmnt secara tunai, rm155k. saya dimaklumkan apabila saya jelaskan baki 90% bayaran rumah, after 1 week baru boleh diserahkan kunci. kenapa tidak diserahkan terus selepas bayaran dibuat? adakah itu perkara biasa ?

  13. Ruhani says

    Salam.

    saya membeli aptmnt secara tunai, rm155k. saya dimaklumkan apabila saya jelaskan baki 90% bayaran rumah, after 1 week baru boleh diserahkan kunci. kenapa tidak diserahkan terus selepas bayaran dibuat? adakah itu perkara biasa ? rumah ini dpd pemaju kerana pembeli asal gagal dapat pinjaman bank. rumah telah pun siap dan ada yng telah duduk. saya perlukan apmnt ini cepat sebab anak sambung belajar di tempat sana dan agak urgent nak duduk.

  14. fendyHPJ says

    Salam En.zul

    saya bercadang membeli rumah apartment berharga RM 104000.00 dari pemaju
    saya telah membayar RM 8000 kepada pemaju dan dah sign S&P
    saya tidak bersetuju dengan loan perumahan bank yang mengenakan interest yg tggi,
    saya bercadang membuat personal loan untuk membiayai rumah secara tunai,

    untuk pandang En.zul
    bagaimanakah proses pembayaran kepada pemaju tersebut?

    terima kasih…

    • says

      Proses pembayaran tersebut kepada rujuk peguam dan pemaju tersebut. Sebab rumah yang dalam pembinaan, bayaran akan dibuat secara berperingkat.

      Interest pinjaman rumah bergantung jumlah pinjaman. Normal kadar interest dalam 4.2% – 4.8%.

      Setahu saya interest pinjaman rumah lebih rendah dari pinjaman peribadi. Walaupun pinjaman peribadi menawarkan kurang daripada 4%, tetapi sebenarnya hampir 2 kali ganda daripada interest loan rumah.

  15. Fatimah khadijah says

    Salam. Sy ingin bertanya. Jikalau owner tak nak langsung menggunakn lawyer, adakah saya akan rugi? atau Adakah saya akan kena tanggung fee lawyer owner? Apakah yang sepatutnya saya lakukan?
    Mohon pencerahan daripada pihak tuan.

    • says

      Wsalam. Tak de masalah sekiranya owner tak lantik lawyer. Pembeli hanya perlu bayar kos peguam untuk bahagian pembeli sahaja. Cuma bila ada 1 lawyer iaitu lawyer pembeli, selalunya lawyer akan kenakan sedikit bayaran kepada owner bagi kos penyelesaian baki hutang untuk melepaskan gadaian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *