Sumber Informasi Industri Hartanah
Tulisan Hartanah Untuk Anda

Kelebihan Beli Rumah Secara Tunai

Minggu lepas saya berjumpa dengan 2 pembeli rumah secara tunai. Seorang pembeli telah bayar booking dan seorang lagi dalam proses negotiating bagi dapatkan harga yang terbaik. Biasalah pemilik rumah akan letak harga yang tinggi dan pembeli berminat dengan harga yang rendah. Kena negotiate untuk dapatkan harga yang owner dan buyer suka. Sebenarnya part ni yang agak mencabar bagi perunding hartanah.

Apabila beli rumah secara tunai ni, selalunya pembeli akan cuba dapatkan harga rendah. Dalam kes ni selalunya pemilik rumah akan bertolak ansur kerana pembelian secara tunai akan mempercepatkan proses jual beli. Apabila cepat selesai, pemilik pun boleh dapat keuntungan jual rumah dengan cepat.

Proses jual beli akan menjadi cepat kerana tiada transaksi dengan pihak bank. Kalau beli rumah dengan mengunakan pembiayaan bank, peguam S&P perlu berhubung dengan panel peguam bank bagi urusan pinjaman. Proses ni memang memakan masa yang lama kalau tak silap kena gayanya. Sebab pembeli kena tandatangan letter offer, perjanjian pembiayaan, tunggu laporan penilaian dan macam-macam lagi dan ini melibatkan banyak pihak. Apabila libatkan banyak pihak tentunya ini akan mengambil masa yang lama.

Beli secara tunai juga menjimatkan pembeli kerana tidak perlu membayar kos guaman bagi perjanjian pinjaman serta kos-kos lain seperti duti setem. Selain tu, pembeli tidak ada kos penangguhan yang memberi keuntungan kepada pihak bank sebab kalau guna pembiayaan bank, jumlah keseluruhan bayaran kepada pihak bank mungkin 2 kali ganda atau lebih daripada pinjaman asal. Rasanya ramai yang geleng kepala berkenaan jumlah bayaran keseluruhan tapi apakan daya. Rumah adalah satu keperluan dan jika tidak dibeli sekarang, tentu harganya akan naik.

So sekiranya ada bajet untuk beli secara tunai, beli je secara tunai. Kalau tak de tu tak dapat den nak menolong ;-)

Nota :

Sekiranya anda perlukan peguam hartanah untuk uruskan surat perjanjian jual beli (SPA) atau perjanjian pembiayaan bank, sila klik Servis Peguam Jual Beli Rumah.

Penulis adalah Ejen Hartanah Rescom Realty dan perunding pembiayaan semula rumah (refinancing). Telah mendaftar sebagai Ejen Hartanah Percubaan (PEA) dengan Lembaga Penilai Penaksir & Ejen Hartanah (LPPEH). Selain itu menjadi penulis blog berkaitan industri hartanah di www.bloghartanah.com

Perlukan Ejen Hartanah?
Hubungi saya untuk khidmat nasihat atau layari www.gohartanah.com

Facebook Twitter 

47 Comments
  1. bukan ke beli rumah tunai ni, LHDN will be noted for the income tax and will be mark as rich person…

  2. Sya tak faham la mengenai beli tunai.adakah kos2 guaman tidak perlu dibayar?

    • Apabila beli rumah ada 2 kos guaman yang perlu dibayar iaitu kos guaman s&p dan loan agreement. So apabila beli cash kos guaman utk loan agreement tak perlu dibayar.

  3. tuan,

    saya sangat keliru sangat dalam hal menjual rumah yang telah habis pinjaman bank.

    soalan:
    1.perlukah kami menbayar kos guaman dan berapa jumlahnya.
    2.adakah pembeli akan membayar keseluruhan harga rumah sekaligus.. tanpa deposit.
    contonya harga jualan adalah rm40,000.00. adakah kami akan dapat dalam sekali bayaran rm 40,000.00.
    3.geran rumah masih belum ditukar kepada nama ibu saya walaupun ibu saya telah mendapat geran kuasa mentadbir. Perlu ada langkah seterusnya kah? berapakah kos yang terlibat.

    harap pihak tuan dapat memberi penjelasan.
    terima kasih.

  4. Sy ada membeli 2 buah apartment (Di Bdr Seri Putera) secara tunai melalui lelongan bank. Setakat ini tak pernah pun LHDN carik.

    Sy cuma gunakan satu peguam utk buat transfer nama. Agak menjimatkan tapi terasa mcm rugi pulak…ehehe

  5. En zul,boleh tak terang kan step by step nak beli rumah secara tunai. . . perlu kah lantik peguam?

    • kalau beli tunai dan tak pakai peguam tak pe cuma semua perkara kena buat sendiri. Sebenarnya peguam lebih arif untuk memastikan tukar hakmilik dapat dilakukan dengan baik.

  6. En Zul, nak minta pendapat, saya nak beli rumah, tetapi s&p dan resit pembelian rumah hilang dlm simpanan owner, owner beli cash rumah tersebut, strata title masih nama developer, developer dah tak wujud.jadi ada cara lain untuk membeli rumah ini?
    TQ.

    • Saya cadang rujuk terus kepada lawyer yg akan uruskan SPA sebab developer pun dah tak wujud. Nanti lawyer akan cari file owner tu disimpan oleh siapa.

  7. En. Zul, saya nak minta pendapat ,saya nak menjual rumah saya secara tunai, buyer dah ada. harga rumah telah dipersetujui. tetapi tergendala menurut peguam pembeli, pemaju tidak dapat dihubungi, hilang begitu sahaja. Adakah rumah saya itu tidak boleh dijual sebab tak ada pemaju. Status rumah pajakan. Apa yang perlu saya buat untuk meneruskan urusan jual beli ini. lagi satu untuk beli secara tunai ada kah penjual perlu melantik peguam.Saya beli rumah ini buat pinjaman loan, dan belum habis bayar lagi.Sekarang ni ada pembeli yang ingin membeli secara tunai.Bagaimana cara yang betul untuk menyelesaikan masalah ini.

    • Norasikin, rasanya rumah tu belum dapat geran individu @ strata lagi. Saya cadang cuba hubungi pemaju tersebut sampai dapat sebab kadang2 pemaju bertukar no telefon.

      Pemilik rumah tak wajib lantik lawyer. Kalau tak de lawyer so just tumpang lawyer buyer utk uruskan penukaran hakmiik termasuk baki hutang di bank. Kalau ada bajet, lantik lawyer sendiri digalakkan.

  8. Salam En. Zul,

    Rumah saya sebelum ini dibeli terus daripada pemaju tanpa pinjaman bank, dan telah langsai bayaran.

    Soalanya…

    1) Saya ingin menjual rumah tersebut dan pembeli itu bersetuju utk membayar separuh dari harga yang ditawarkan. Jadi bagaimana dengan bayaran bulanan yang dibuat oleh pembeli selepas itu?..adakah perlu sebarang hitam putih dan memerlukan lawyer untuk proses tersebut?

    Harapa mendapat pandangan dari saudara Zul.

    • Wslm. Kebiasaan saya menguruskan pembayaran penuh dari pihak pembeli atau pinjaman bank. Saya cadangkan pembeli menggunakan bank sebab bank mempunyai sistem pembiayaan yang lebih tersusun dengan mengikut undang2.

  9. Salam. Saya ingin menjual rumah yang telah ditukarnama dari nama bekas suami kepada nama saya semasa kami masih suami-isteri. Oleh sebab itu, saya tidak ada simpanan S&P dan lain2 dokumen kecuali geran sahaja. Tiada pinjaman lagi sebab telah diselesaikan sebelum penukaran nama. Adakah saya akan menghadapi sebarang masalah semasa proses penjualan sekiranya tiada dokumen S&P, pelan rumah sdbgnya?

  10. En .Zul,

    Saya nak tanya,skrg nie saya dlm proses beli rumah (second owner),saya tak berapa faham mengenai pembayaran yang perlu saya bayar :

    Contoh nya :

    Saya dah bayar 3% dari harga rumah ( rm66000),selepas itu,kena tunggu S&P,kena bayar lagi 7 % kan,di pihak bank pula,apa benda yang perlu saya bayar…?

    adakah lawyer bank dan lawyer S&P yang saya nak sain itu berlainan laywer?
    Kat sini saya musykil sikit . .

  11. Assalamualaikum..

    Tuan, saya budak baru nak belajar.. saya nak beli rumah berharga RM80k dan ingin bayar secara tunai.. saya dah deal dengan pemilik rumah tersebut.. untuk permulaan nie apa yang perlu saya bayar.. pemilik cakap kena bayar deposit.. lepas tu kena pasang lawyer..
    jadi minta jasa baik tuan untuk memberi penerangan sedikit..

  12. as salam,
    nak tanya prosedur membeli rumah kerajaan negeri (kos rendah) secara tunai.

  13. Salam, apa pendapat tuan sekiranya saya nak beli rumah guna personal loan?

    • slm..tlg jawab tuan..apa pendapat tuan sekiranya saya nak beli rumah guna personal loan? dan apa langkah2 yg perlu sy lakukan?..tq

      • Hafizan, banyak perkara yang perlu saya tahu sebelum cadangan diberi antaranya adakah rumah tu masih ada gadaian dengan bank, status geran dan sebagainya.

        Lebih mudah saya cadangkan lantik peguam cara bagi menguruskan pindah milik rumah tu kepada nama Hafizan.

  14. Salam..
    say bercadang untuk membeli rumah berharga 140k..
    adakah berbaloi kalau saya ambil personal loan dgn kadar 3.98% krn gov
    rumah itu adh rumah kompeni..ie syarikat yg membeli rumah dan jualkn kembali selepas renovasi
    masalah sy adalah sy tidak mendapat tawaran yg baik utk home loan dimana market price rumah itu tidak mencapai 160k utk membolehkan sy meminjam 140k..
    selain itu..sy perlu byr lawyer fee,agent fee dan rpgt etc=rm13k

    saya terfikir pembelian tunai hanya perlu byr lawyer utk tukar nama shj..
    apa pendapat en.zul

  15. saya membeli aptmnt secara tunai, rm155k. saya dimaklumkan apabila saya jelaskan baki 90% bayaran rumah, after 1 week baru boleh diserahkan kunci. kenapa tidak diserahkan terus selepas bayaran dibuat? adakah itu perkara biasa ?

  16. Salam.

    saya membeli aptmnt secara tunai, rm155k. saya dimaklumkan apabila saya jelaskan baki 90% bayaran rumah, after 1 week baru boleh diserahkan kunci. kenapa tidak diserahkan terus selepas bayaran dibuat? adakah itu perkara biasa ? rumah ini dpd pemaju kerana pembeli asal gagal dapat pinjaman bank. rumah telah pun siap dan ada yng telah duduk. saya perlukan apmnt ini cepat sebab anak sambung belajar di tempat sana dan agak urgent nak duduk.

  17. Salam En.zul

    saya bercadang membeli rumah apartment berharga RM 104000.00 dari pemaju
    saya telah membayar RM 8000 kepada pemaju dan dah sign S&P
    saya tidak bersetuju dengan loan perumahan bank yang mengenakan interest yg tggi,
    saya bercadang membuat personal loan untuk membiayai rumah secara tunai,

    untuk pandang En.zul
    bagaimanakah proses pembayaran kepada pemaju tersebut?

    terima kasih…

    • Proses pembayaran tersebut kepada rujuk peguam dan pemaju tersebut. Sebab rumah yang dalam pembinaan, bayaran akan dibuat secara berperingkat.

      Interest pinjaman rumah bergantung jumlah pinjaman. Normal kadar interest dalam 4.2% – 4.8%.

      Setahu saya interest pinjaman rumah lebih rendah dari pinjaman peribadi. Walaupun pinjaman peribadi menawarkan kurang daripada 4%, tetapi sebenarnya hampir 2 kali ganda daripada interest loan rumah.

  18. Salam. Sy ingin bertanya. Jikalau owner tak nak langsung menggunakn lawyer, adakah saya akan rugi? atau Adakah saya akan kena tanggung fee lawyer owner? Apakah yang sepatutnya saya lakukan?
    Mohon pencerahan daripada pihak tuan.

    • Wsalam. Tak de masalah sekiranya owner tak lantik lawyer. Pembeli hanya perlu bayar kos peguam untuk bahagian pembeli sahaja. Cuma bila ada 1 lawyer iaitu lawyer pembeli, selalunya lawyer akan kenakan sedikit bayaran kepada owner bagi kos penyelesaian baki hutang untuk melepaskan gadaian.

      • Terima kasih. Jadi saya tidak ada rugi apa2 ye. Adakah harga lawyer akan mahal sedikit jika satu lawyer saja?
        Apa pula beza nya antara owner tak nk guna lawyer dengan joint lawyer(owner n pembeli lawyer yg sama)?

  19. Assalam.

    saya ingin mnedapatka advise tentang siapakah yang sepatutnya membiayai kos melepaskan gadaian (16N)? saya telah membeli sebuah rumah dari pemaju melalui pinjaman bank dan telah selesai dibayar semua pinjmana.

    Bila proses terakhir pihak Bank meminta saya melantik peguam bagi melepaskan gadaian (16N) sedangkan 16A gadaian dibuat oleh mereka (Bank) dan mereka mahukan saya menanggung kos melepaskan gadaian tersebut.

    adakah ini prosedur yang betul? atau pemaju yang kena lepaskan gadaian tersebut? menurut bankinginfo Bank Negara, melepaskan gadaian harus dilakukan oleh Bank. adkaha maklumat ini tepat?

    saya keliru dan mohon nasihat Encik.

    terima kasih.

  20. saya nak beli rumah secara tunai dan saya dah deal dengan tuan rumah tentang harga rumah rm114 000. saya dah pon bayar booking fee. adakah ia perlukan surat yang menyatakan saya sudah membayar booking fee? apekah langkah seterusnya? untuk sign S & P agreement, siapakah yang boleh buatkn agreement tu?saya kena cari peguam utk S & P ke? biasanya bayaran peguam tu berapa? kemudian saya kena bayar 7% lg kepada tuan rumah kn. after that, macam mana dan dimana proses tukar nama boleh di buat? berapa lama masa yang di ambil? dan bagaimana pula dengan prosedur approval oleh pejabat tanah?berapa lama boleh siap dan apa syarat2nya? ok itu je tq en Zul.

  21. Salam En Zul,

    Bolehkan saya refinance rumah yang saya beli secara tunai? Adakah kesemua duit itu dikira lebihan tunai kerana saya tiada berhutang dengan bank.

    Thank you

  22. Salam sejahtera, salam satu malaysia,

    En Zul, saya ingin bertanyakan satu soalan. kiranya saya membeli rumah bernilai 1.8 juta secara tunai. apakah prosedur yang perlu saya tepati?

    Terima kasih.

  23. As-Salam En.Zul….Saya berniat untuk membeli sebuah rumah secara cash di selayang. Jika saya telah selesai membayar rumah tersebut kepada pihak pemaju dan owner, Boleh ke saya dapatkan pinjaman semula bagi tujuan renovate dengan mengikut nilai semasa rumah tersebut?…

  24. Salam encik zul. Saya ada seorg kenalan dr luar negara yang nk beli rumah di sini. Setahu saya klu foreigner nk beli hartanah mesti berharga rm1 milion. Ttp dia berhasrat hdk membeli 2 buah rumah below 1m dan mahu menggunakan nama saya utk rmg tsbt. Rakan saya ni nk byr cash. Bgmana caranya.

  25. salam.. saya nak tanya, proses untuk menukar nama ambil masa berapa lama kalau pembeli bayar cash.. sebab saya jual kondo saya di bukit jalil 3-4 bulan lepas masih belum selesai.. tanya lawyer dia cakap pembeli ni bayar cash n dalam proses tukar nama di pejabat tanah.. harap boleh membantu

  26. Assalamualaikum en.zul,
    Saya berminat membeli sebuah rumah secara tunai & telah membayar booking fees 2%. Pembayaran booking fee dibuat kepada lawyer dan saya telah menerima resit pembayaran. Namun begitu, tidak ada sebarang agreement yg ditandatangani. Hanya sekeping resit sahaja diterima. Soalan saya : (1) Adakah owner berhak menjual rumah kepada org lain sekiranya booking fees telah dibuat oleh pihak saya? (2) Adakah owner boleh menaikkan harga rumah selepas membayar booking fee?

    • Wsalam.

      Kalau boleh kena ada sehelai surat penjualan. ada nama penjual, pembeli, harga jual, jumlah bayaran booking, terma dan syarat sekiranya ada.

      Sepatutnya kalau booking, penjual tak boleh jual kepada orang lain.

Leave a Reply