Cara Bayar Booking Rumah Dengan Selamat

Tajuk ni merupakan isu yang perlu ditekankan atau diambil tahu oleh pembeli rumah kerana proses booking rumah melibatkan pengeluaran wang sama tunai atau cek. Tersilap langkah akan menyebabkan duit simpanan membeli rumah hilang begitu sahaja. Perkara ini boleh terjadi sekiranya anda tidak mengambil berat akan prosedur jual-beli rumah. Sekiranya tidak pernah membeli rumah, pastikan anda mendapatkan sedikit maklumat daripada rakan-rakan yang pernah membeli rumah sebelum ini. Ini sedikit sebanyak akan memberi input yang berguna pada anda nanti.

Duit booking 3% tu saya perlu bayar kepada siapa?

Soalan di atas ditanya beberapa kali oleh client saya pada minggu lepas semasa menguruskan perjualan apartment di Kajang. Sebenarnya saya amat gembira apabila ditanya beberapa kali soalan seperti di atas kerana ini menandakan saya sedang berurusan dengan pembeli yang ada pengetahuan dalam urusan jual-beli rumah.

Secara asasnya ada 2 cara yang selamat untuk pastikan wang booking tidak disalah guna oleh orang tidak berkenaan. 2 cara tersebut ialah :

  1. Pembayaran menggunakan cek samada cek sendiri atau banker cheque dibuat atas nama agensi hartanah yang menguruskan jual-beli. Setiap perunding hartanah berdaftar bekerja di bawah agensi hartanah yang telah mendapat tauliah daripada LPPEH.
  2. Pembayaran secara tunai melalui perbankan internet atau menggunakan cash deposit machice (cdm) ke akaun agensi hartanah. Bagi cara ini anda perlu memberikan slip bayaran kepada perunding hartanah sebagai bukti bayaran booking.

Rata-rata kebanyakkan kes duit deposit hilang kerana memberi wang deposit secara tunai atau bank in terus ke akaun perseorangan. Apa yang boleh saya katakan, cara ini amat berisiko untuk kehilangan wang deposit. Kalau boleh elakkan.

Apabila wang deposit hilang, nanti siapa yang saya nak dipersalahkan? anda sendiri atau orang lain?

Oleh itu pastikan anda melakukan langkah yang betul dari awal untuk menuju ke rumah idaman anda.

Nota : Layari Gohartanah Apps (GAPPS) bagi kalkulator mengira Kelayakan Loan, Kos Guaman, Duti Setem Perjanjian Sewaan dan lain-lain.

Penulis adalah Ejen Hartanah Rescom Realty dan perunding pembiayaan semula rumah (refinancing). Telah mendaftar sebagai Ejen Hartanah Percubaan (PEA) dengan Lembaga Penilai Penaksir & Ejen Hartanah (LPPEH). Selain itu menjadi penulis blog berkaitan industri hartanah di www.bloghartanah.com

Perlukan Ejen Hartanah?
Hubungi saya untuk khidmat nasihat atau layari www.gohartanah.com

Facebook Twitter 

after entry

after entry

Comments

      • says

        terima kasih en. zul bagi tips tu, bukan ape kawan saya beli rumah tapi deposit dia hangus sebab loan tak dapat, rasanya macam teraniaya je kawan saya tu.

        • says

          Kawan beli rumah baru direct dgn developer atau dgn owner?

          Apa pun kena rujuk kontrak yang dibuat masa proses booking. Nak selamat buat apa yang saya cadangkan di artikel ni.

          Gud luck

      • surayah alit says

        Saya nak tanya sabtu baru ni saya ada memohon beli rumah di The Golf Garden sungai jawi
        penang dipasaraya mydin.sales advisor kata boleh memoho.
        tapi saya rasa tak lepas sebab gaji sedikit.saya pun tulis borang
        untuk memohon sebab sales tu kata boleh tapi guna slip gaji dan minta duit booking
        sebanyak 100 rggt.tp esoknya sales tu kata bank tak lulus.
        Tapi duit 100 yang saya bagi tu pula burn.mcmmana ni.masa mula tulis borang
        sales kata bank tak lulus duit dikembalikan tapi sekarang lain
        pula.sales tu kata setiap booking ditolak 1% dan 100 tak
        dikembalikan.saya betul tak faham dan rasa sia-sia memohon
        macam kena tipu.resit pembayaran ada dgn saya apa yang
        harus saya buat untuk dapatkan balik duit saya itu wasalam.

      • surayah alit says

        Saya nak tanya sabtu baru ni saya ada memohon beli rumah di The Golf Garden sungai jawi
        penang dipasaraya mydin.sales advisor kata boleh memohon
        tapi saya rasa tak lepas sebab gaji sedikit.saya pun tulis borang
        untuk memohon sebab sales tu kata boleh tapi guna slip gaji dan minta duit booking
        sebanyak 100 rggt.tp esoknya sales tu kata bank tak lulus.
        Tapi duit 100 yang saya bagi tu pula burn.mcmmana ni.masa mula tulis borang
        sales kata bank tak lulus duit dikembalikan tapi sekarang lain
        pula.sales tu kata setiap booking ditolak 1% dan 100 tak
        dikembalikan.saya betul tak faham dan rasa sia-sia memohon
        macam kena tipu.resit pembayaran ada dgn saya apa yang
        harus saya buat untuk dapatkan balik duit saya itu wasalam.

  1. abuhafizd says

    saya miliki sebuah rumah dan ingin menjualnya & pembeli sudah ada, mohon nasihat tuan bagaimana proses penjualan yg selamat (tidak melibatkan agen) termasuk cara bayar deposit. kami juga setuju deposit akan dipulankan kpd pembeli sekiranya pembeli membatalkan pembelian dgn alasan yg munasabah spt masalah loan, terima kasih.

    • mohd says

      hanya dua pihak sahaja yang sah mengikut undang2 untuk collect deposit.
      1) estate agent
      2) Lawyer
      berdasarkan kes encik, dinasihatkan untuk melantik seorang lawyer bagi pihak en abuhafizd untuk collect deposit daripada pembeli.
      sekian terima kasih.

    • says

      sekiranya nak jual sendiri, saya cadangkan lantik lawyer untuk uruskan pembayaran booking dan S&P. Cuma pastikan lawyer tersebut mempunyai kepakaran dalam menguruskan S&P. Sebab sebelum ini ada kes saya yang melebihi jangkamasa yang telah dipersetujui gara2 pihak lawyer yang dilantik oleh pembeli adalah bukan conveyance lawyer.

  2. zul says

    Salam en.zulhisham. Saya dah bagi dposit beli rumah sbyk 5k. Tapi loan gov saya xlulus kerana aptment yang saya beli itu statusnya saya sbagai pembeli ketiga yg membelinya dari pembeli ke 2. Rupanya pihak perbendaharaan tidak membenarkannya kecuali dlm gran tlah tercatat nama pembeli ke2 tersebut. Lalu pihak penjual (pembeli ke 2 tadi) enggan memulangkan wng dposit saya dan myatakan ianya kesilapan saya sedangkan saya pun tak pernah di beritahu geran aptment tersebut blum lagi tercatat nama beliau. Utk mmbuat loan bank saya tidak layak krana syrat2nya yg ketat. Saya sgt2 tertekan kerana duit rm5k itu hilang begitu sahaja, tak termasuk kos lawyer sbyk rm1k yg telah saya keluarkan. Harap sgt2 nasihat dari pihak tuan. T.Kasih

    • says

      Tuan, dalam kes ni saya nampak pada peringkat awal tuan perlu membuat sedikit pemeriksaan terutamanya dalam keperluan permohonan loan kerajaan. Sebagai contoh meminta salinan dokumen geran bagi melihat samada nama penjual telah ada di geran.

      Bagi memastikan duit deposit dipulangkan, perlu berbincang penjual atau ejen hartanah bahawa wang deposit dikembali sekiranya ada masalah permohonan pinjaman.

      Cuma bila nama penjual ke 2 akan masuk dalam geran?

  3. azie says

    saya membeli rumah dengan pemaju .dan telah membayar deposit rm1k . tetapi pemaju tiba-tiba membuat alasan mengatakan rmh tersebut telah tiada. dan meminta saya mengambil rmh lain. tetapi sya tidak berminat dengan rmh yg di tawarkan dan ingin membatalkan pembelian . pemaju enggan membayar semula deposit yg telah dibayar. apakah yg perlu sy lakukan?

  4. alina says

    sy ingin beli rumah tp deposit 10% tak cukup..kalau ada pn duit akaun 2 kwsp..tapi egen hartanah mintak sedia deposit terlebih dahulu untuk teruskan proses..dia meminta sy agar buat bank draft atas nama bank yg menguruskan..adakah cara begini selamat?sbb sy di johor..egen di kuala lumpur..rumah yg ingin dibeli di johor..dan tak bolehkah sy deposit dgn mengunakan duit kwsp?

    • says

      Alina, pembayaran deposit ni bergantung kepada persetujuan penjual atau wakil penjual iaitu perunding hartanah dan pembeli. Selalunya penjual nak 10% tunai sehingga SPA dan selebihnya guna loan.

      Kalau guna KWSP juga cuba minta persetujuan pihak pihak penjual. Kalau penjual tak setuju saya cadangkan cari rumah lain. Kalau nak rumah tu juga, kena sediakan 10% deposit.

      Utk bayar booking, selalu bayar atas nama agensi hartanah dan 7% atas nama lawyer atau penjual

  5. ain says

    salam..saya nak tanya. saya ingin membeli rumah baru.developer yang menjalankan projek perumahan ni akan menjual umah bila dah fully siap.maknanya bila umah dah siap n dpt CF, baru dia nak open utk jual.skrg ni, umah dah siap, tggal tgu CF je.so developer dah open utk booking. untuk buat booking payment kes mcm ni, mcmane yer? adakah perlu kita sediakan lawyer n byr booking fee depan lawyer? n dokumen ape yg perlu kita terima dari pihak developer setelah pembayaran dibuat sebagai bukti kita book umah tu? adakah cukup sekadar resit bayaran?sebab skrang ni plan, spec umah tak dikeluarkan lagi..cuma dah tengok umah, n minat utk booking dulu….saya takut kena tipu jek…harap dapat penjelasan…

  6. amin says

    salam en zul, saya dah sign s&P dan dah bayar deposit 10%. cimb branch ckap loan da lulus tu la sy sign. tau2 cimb HQ xlulus. sy tggu jela agen cari loan lain,. tiba2 lagi 3 bulan, lawyer tepon, duit 10% sy burn sebab saya da sign. masalahnya saya xdapat pun salinan s&p tu untuk saya rujuk tarikh akhir. boleh ke saya ambil tindakan undang2. saya seperti teraniya.

    • aejoi says

      Salam en Zul,

      Saya pun hadapi masalah yg sama dgn amin. Saya dah bayar 10% deposit rumah dan dah bayar duit lawyer s&p. So, duit saya tu semua burn…saya cuba berunding dgn owner minta extend lagi sebulan, namun tak dapat kerjasama dr owner (bkn semua org boleh tolak ansur). Dlm s&p nampak mcm tak fair..sbb hanya sebelah pihak shj yg untung..so boleh tak saya ambil sebarang tindakan undang2.kalau boleh bagaimana caranya.

      mohon kerjasama.terima kasih.

    • says

      Amin, utk pastikan loan bank benar2 telah diluluskan pasti Letter Offer (LO) tu dah ada depan mata. Untuk keselamatan pastikan sign LO dulu sebelum sign S&P. Sign S&P tu menunjukkan loan telah lulus

  7. Lyza says

    Saya beli bangunan tapi deposit dia hangus sebab loan tak dapat, rasanya macam teraniaya je. Jumlahnya hampir 62K. Walaupun kita dah sign perjanjian, boleh tak kita tuntut semula kerana wang deposit tu sebab loan bank yang tak lepas bukan kami yang tarik diri.

  8. nazri says

    LO sy dah sain , sbb 2 sy sign snp byr 10% n lawyer fee,tetapi pihak bank tiba2 cancel kan loan saya,boleh mintak semula x duit deposit sbb sy dah xbrminat utk membeli rumah trsebut?

  9. Halim says

    Saya dah bayar 1% booking fee, tp takde ape-ape agreement. Lepas tu ade masalah dgn loan. So lawyer cakap deposit saya burn tanpa apa-apa notis. Lawyer die cakap tempoh 14 hari dah tamat sedangkan masa mula2 xde pulak die cakap kene buat semua dlm tempoh 14 hari & xda agreement..Lg satu sy nk tanye Notis utk burn deposit xda tempoh masa ke? Kiranya hantar notis terus deposit burn?

  10. daiine says

    Salam..encik.saya ade berkenan satu rumah.Setelah survey dan bertanya jiran sebelah kat taman tu,rumah tu ALONG ambik setelah owner dulu x mampu bayr hutang dah. Tapi sekarang dah di amik alih oleh pihak bank dan agent yang uruskan penjualan rumah tu..so macammana status rumah tu dan proses urusniaga pula bagaimana?? rumah tu dah adakah itu dikira rumah lelong @ macammana ..??? terima kasih..

  11. wan says

    saya dh ada rumah utk djual dan dh ada buyer .. agent infrm ada kena bayar fee
    1) 3% (prof fee-ok) dan
    2)rm 13++ sbb rumah x abiss bayar lg..

    .adakah fee yg ke 2 yg agent tu minta kos PEGUAM….
    harga rumah 145,000-3%=4350…..tolak lagi 13++ ?

    mohon pencerahan tuan…

    tq

  12. says

    sorry encik, sya nak tanya. sya nak bli rumah tp ejen nak duit booking rm3k. mslahnya skrg,biasanya duit booking tu kan cma 3% dri harga rumah kan?so skrg sya harus byar rm3k apa 3%? trma ksih..

  13. wan says

    yup dichrge of charge…tq!
    satu lg:
    apakah yg menyebabkn perkara DIBAWAH boleh terjadi?…..sepatutnya berapa lama kah
    baki boleh diterima oleh tuan rumah(penjual) selepas snp?

    ***Saya jual rumah pada 10hb Ogos 2011(tandatangan S&P).. Soalannya apakah peranan/fungsi S&P? Agent dan Lawyer yang dilantik amat susah untuk dihubungi/mereka menghubungi saya tentang status proses menjual rumah. Sehinggalah pada bulan November 2011 sepatutnya prosesnya sudah selesai,tapi sebaliknya GAGAL. Sehinggalah hari ini 25hb mac 2012 sudah lapan bulan masih belum selesai untuk pembayaran baki kepada saya.
    Bila ditanya mengenai bila wang baki akan dibayar,jawapan Lawyer kena tunggu 3 minggu lagi. Terlalu banyak alasan.
    Tindakkan saya sekarang adalah untuk menyaman Lawyer dan Agent yang saya lantik. Sebab Agent dan Lawyer telah melanggar arahan perjanjian S&P..

    • adi says

      agaknya ada masalah consent. Tp lawyer patut kena explain molek apa masalahnya. klu lawyer bermasalah gitu rasanya boleh report kat majlis peguam.

  14. wan says

    satu lg tuan….

    AGENT inform owner t/tangan FORM OFFER TO PRCHASE semasa deposit 3 %….
    adakah sama dgn LETTER INTENT TO SELL dgn form offer to prchase?
    adakah nama saja yg berlainan,,tujuannya sama?

    minta jasa baik tuan bg pencerahan..

    tq

  15. jamal says

    salam, saya hendak beli rumah harga 200k tp saya xde duit 10% utk deposit rumah. dlm 3% ada lah. Adakah dgn buat loan yg lebih tinggi dari rumah (let say harga rumah dijual di bawah harga pasaran) saya tidak perlu bayar baki 7% semasa sign S&P. Biasanya owner boleh tunggu duit KWSP keluar ke?

  16. niefn says

    salam tuan…
    Saya nak tanya.boleh tak kalau kita cancel pembelian rumah yang belum siap?sebab rumah masih tak siap2 lagi.deposit dh bayar dan interest bank pun dh start bayar tiap bulan.
    Tq

  17. Anwar says

    Salam En Zul,

    Saya ader satu kemuykilan, saya membeli rumah yang saya sedang sewa. Saya telah uruskan pinjaman bank 90% dan telah menandatangani letter offer dari bank. Masalahnya lawyer yg menguruskan S&P enggan mebenarkan saya menandatangani S&P selagi saya tidak memberi baki10% kepada mereka, mereka kata ini memang prosuder S&P. Sedangkan tuan punya rumah sudah bersetuju untuk menerima bayaran baki selepas saya keluarkan duit epf… adakah benar saya perlu membayar baki 10% sebelum saya menandatangani S&P sedangkan tuan rumah tidak memintanya.?

    Terima kasih

  18. says

    Assalamaulaikum,
    Bagus perbincangan ini. Saya tidak berapa arif dlm jual beli rumah sebenarnya. Tapi alhamdulillah sya sudah merasa sebagai pembeli, penjual dan ejen hartanah berdaftar .Sekadar berkongsi ilmu dan pengalaman.

    Rata – rata komen dalam topik ini adalah tentang pembeli , kerana pembeli yang bakal mengeluarkan duit yang besar jumlahnya dalam pembelian hartanah. Harus diingat bagi pembelian rumah sub sale (rumah second hand) walau pon 10 peratus deposit itu adalah requirement , tetapi sebaliknya kita sebagai pembeli perlu menyediakan sekurang-kurangnya 15-20% untuk bayaran guaman, insurans etc.

    Jadi sebagai pembeli sendiri sebelum bercadang untuk membeli rumah perlulah mengkaji kemampuan / status kewangan kita terlebih dahulu. Ini beberapa langkah/initial checklist yang saya kira perlu bagi setiap pembeli (terutamanya bagi golongan yang telah bekerja dan mempunyai liabiliti-liabiliti lain) :-

    1) Pergi ke Bank Negara untuk cek CCRIS report. Sangat mudah, ia seperti mendapat kan statement KWSP. Dan perunding kewangan akan memberi nasihat berdasarkan report CCRIS individu. Dan tiada charges yang dikenakan.

    2) Rajin-rajin kan diri untuk mengambil tahu produk-produk pinjaman perumahan dari pihak Bank (jika tidak menggunakan gomen loan or company loan) . Recommended, pinjaman yang ada benefit on flexi loan (atas nasihat pakar pelaburan hartanah-sila find out details).

    3) Tanya secara kasar dng pihak Bank berkenaan kelayakan pinjaman berdasarkan pendapatan kita. Deklare segala pendapatan dan tanggungan kita. Nowadays pinjaman adalah berdasarkan net income jadi kemungkinan besar jumlah pinjaman akan menjadi kecil. Bagus kalau ada kenalan yang bekerja di Bank bole minta advice mereka.

    4) Jika sudah jumpa rumah idaman, cuba study Market value rumah tersebut dengan cara buat survey di Bank, valuation company or ejen ejen hartanah. Dengan ini kita dpt agak berapa yg kita perlu tambah jika rumah tersebut dijual melebihi mkt value. Kita kene ingat sebagai pembeli kita nak beli murah, tapi sebaliknya jika kita sebagai penjual kita mesti nak jual mahal. Jadi itu pentingnya valuation , sekurang2nya dpt titik tengah dalam bargaining.

    5)bayaran booking/earnest money (sebelom snp / loan approval) ini adalah requirement dlm jual beli. sebagai tanda yg kita setuju dengan pembelian rumah. kecuali owner tak kesah jika tiada apa2 bayaran. jadi dlm hal ini pembeli yg telah membuat bayaran akan menerima : -

    a) resit dan letter of confirmation for sale dr ejen. SILA PASTIKAN dlm letter of confirmation for sale under clause SPECIAL CONDITION , minta ejen tuliskan “SUBJECT TO LOAN APPROVAL, IN EVENT, LOAN REJECTED BOOKINGS ARE FULLY REFUNDABLE” atau apa2 clause yg pembeli rasakan perlu.
    b)jika belian direct owner, pastikan ada CONSENT LETTER, surat ringkas penerimaan/pembayaran duit/chq/bank draft untuk tujuan booking ini.
    *bayaran TUNAI/Online transfer/cheque atas nama individu tidak digalakkan dalam bayaran bookings. So jalan terbaik adalah melalui ejen hartanah yg berdaftar atau JIKA masih menggunakan nama Individu , beri amanah pada lawyer utk memegang duit atau cheque tersebut. TETAPI jika kita ingat dan perform langkah (5a) InsyaAllah hak kita dilindungi.

    6)Snp atau Loan dulu ??
    Bagi saya mana2 pon boleh kerana each party yang handle ada kepentingan mereka sendiri . Baik bagi pihak Bank mahupun lawyer.
    Concern kita sebagai pembeli adalah bayaran bookings yang telah dikeluarkan, takut hangus pula kalau apa2 berlaku.
    Jadi secara ringkasnya kembali lah ke langkah permulaan tadi sebelum membuat keputusan . Sebagai pembeli kene ada ilmu dalam belian rumah .

    Dan jangan deny profession ejen hartanah. Ejen yg ber etika hanya mengambil komisyen yg ditetapkan shj dan tidak lebih dr itu. Ejen hartanah ada link dng Bank, lawyer dan valuer mahupon developer yg mngkin menjimatkan masa pencarian. Kalau owner appoint ejen utk jualan rumah, sebagai pembeli jng lah cuba ikut “pintu belakang” utk melangkaui ejen tersebut. Ejen juga ada tanggungan dan perlukan komisyen utk menyara keluarga. Sebenarnye bukan pembeli yg bayar ejen tapi pihak owner atau tuan rumah yg bertanggungjawab.

    Wallahualam.

    Terima kasih En Zul
    any query faezul7001@gmail.com

  19. yani says

    salam en.zulhisham..
    saya nak tanya, sy adalh pembeli dn ade mintak salinan geran rumah yg sy nk beli tu kat penjual dan mintak sy byrkan seribu dahulu sebagai deposit, dengan cara apa saya perlu bayarkan kpd penjual agar deposit sy tidak hangus jika sy tidak jd beli rumah tu jika?? sbb sy beli rumah tu secara tunai, bkn menggunakan loan gov atau loan bank…arap dapat membantu

    • says

      Yani,
      Berfikir dulu sblm buat keputusan. Sekiranya keputusannya beli rumah, maka duit booking dah boleh dibayar. Saya cadangkan utk kes membeli direct dgn pemilik, minta lawyer jadi orang tengah atau stakeholder. So duit booking ni bayar kepada lawyer. Bagi kes ejen hartanah sebagai orang tengah, maka bayaran booking dibuat kepada agensi hartanah.

      Boleh bayar kepada penjual tetapi sekiranya ada masalah berkenaan penjualan, susah nanti utk dapatkan duit booking tersebut.

  20. dirah says

    salam …saya dalam proses nak jual rumah ,pembeli pun dah ada..soalan saya ialah siapa yang sepatutnya pasang lawyer?? owner atau pembeli dan berapa lama masa yang biasa di ambil oleh pihak bank untuk membayar baki keseluruhan jualan rumah..terima kasih

  21. Zul Idham says

    Salam,

    En. Saya na bertanya..boleh ker sy bayar duit deposit 1 ke terus kepada pemaju?? lepas tu dia ckp boleh sain surat perjanjian jual beli. Then dia akan pnggil balik untuk sign SNP. Sy ingin guna kan loan kerajaan..Ada kah selamat untuk sy bayar deposit berkenaan???

  22. yob mi says

    assalammualaikum en zul

    sy nak bertanye, manakah lawyer yg bagus dan mudah kan urusan utuk saya beli rumah?… lawyer dri pihak bank e atau lawyer yg sy cari sendiri… dan apa kah risikonye?…mcm mne pandangn en.zul ye?

    terime kasih

  23. dirah says

    saya dah ambil dep. 1k…tapi belum sign S&P sebab loan pembeli belum approve..dan sekarang saya tengah tunggu lawyer pembeli call untuk sign S&P sebaik sahaja loan pembeli dah lulus…masalahnye dah 3 minggu saya tunggu …..
    soalan saya ialah adakah selepas sign S&P itu, saya akan terus dapat baki deposit 10%(include yang 1K tu)..pls advise …..

  24. Zalina says

    Assalamualaikum En. Zul,
    Saya beli rumah di Semenyih. Projek baru nak start. Saya bayar deposit RM 4,100 kepada pemaju dan dah sign S&P. Saya dan suami dah try apply bank loan tapi x lulus. Suami saya masalah dokumen seperti x ada proper pay slip, x ada potongan EPF (sbb bekerja dgn abang ipar dimana gaji dibayar cash setiap bulan). Kalau guna nama saya sorang, x lepas sbb ada bayaran loan kereta. Sekarang pemaju dah hantar surat for 1st progress payment. Kami buntu x tau nak buat macamana. Kalau saya jual unit tu pada org lain boleh ke? Pls advise.

  25. hanie says

    Salam

    Saya telah menandatangani s&p pembelian apartment subsale- dimana saya telah membayar deposit lebih kurang 10k ( harga jualan adalah180k) saya bercadang utk membayar selbihnya setelah loan saya lulus sepenuhnya (pinjaman kerajaan). Disebbkan, dalam proses tersebut saya tertangguh juga untuk membuat permohonan pinjaman keran apihak kerajaan meminta pelbagai dokumen, malahan apartement tersebut menghadapi masalh maintenance fee- dari duit 10k tersebut pihak penjual berjaya menyelesaikan masalah beliau sehinggalah , cukup dokumen utk saya kemukakan pada bahagin pinjaman perumahan. Tak lama selepas itu pinjaman diluluskan tetapi, pihak BPP memgepos alamat office – sednagkan saya bercuti belajar di luar negara- jadi setelah menyedari tersebut saya menyelesaikan masalah tersebut. Disebabkan saya di luarnegara, pihak lawyer telah scan semua dokumen pada saya dan saya reply setuju terima loan melaui scan juga, malangnya pihak BPP , sekejap cakap ok, sekejap tidak- ini menyebabkan sedikit kelewatan dalam sebulan lebih.
    Disebabkan harga rumah tiba2 melambung, pihak penjual telah menggunakan kesempatan ini utk meng’cancel perjanjian ini- malah tidak mahu memulangkan deposit
    setelah dipujuk lawyer dia pulangkan tapi tidak sepenuhnya, malah mengambilkita interest.
    Soalan saya, saya rasa teraniaya dgn s&p yang terlalu lemah tidak memihak pada pembeli, lagi pun saya dah kerugian bayar duit lawyer 3k, (termasuk kos s& P)- yang sedihnya interest dipotong- sedangkan pembelian tak terjadi- tidak cukupkah punish saya dengan kerugian saya menanggung kos lawyer- rumah tak dapat & di caj interest lagi.
    Kalau macam ni penjual boleh buat pada ramai org terutamanya pada pembeli dari peminjam kerajaan (yg beli aprtment subsale- banyak dokumen)- terutama disaat harga rumah yang melambung secara tiba2- penjual seolah2 mendapat untung atas angin dengan menganiayai orang.
    - Saya juga merasakn s&p sekarang terlalu memihak pada penjual- kalau developer, agak susah mereka buat amcam ni, masalah , s&p ini untuk penjual individu……yg boleh berubah hati.
    Bolehkan saya membuat aduan pada tribunal pengguna……saya kecewa dengan sistem pembelian rumah sekarang

  26. siti says

    Assalamualaikum..
    pd bln 4 yg lepas sy ada booking rumah dgn pemaju bnilai 229k..ttp bru2 ni ejen ada mhubungi sy dn memberitahu nilai rmah tersebut telah berubah mjd 260k dsebabkn keluasan rumh bertambah dgn pattern yg lbih moden..sy jd keliru krn pjnjian awl myebut nilainya 229k..apa pndapat en.zul mengenai situasi sy ini?mohon pencerahan..

  27. along says

    salam,

    saya nak beli rumah second tidak melaui ejen.Bagi mengelak penipuan, duit booking nak bayar pada siapa? owner rumah atau lawyer?

    terima kasih

  28. ila says

    Assalamualaikum…sy nk tny beberapa soalan berkaitan pembelian rumah subsale…..sy sekarang dlm proses pembelian rumah subsale di Taman Jelok Ria Kajang….Loan sy telah diluluskan sebyk 90% dr arge rumah yg dijual dan telah sign L.O….sy nk tahu adakah value yg diberikan jurunilai kepada bank akan berubah selepas jurunilai datang melihat rumah….sebelum ini value yg diberikan oleh penilai by verbal 195k, oleh sbb itu bank pun buat paper work untuk pinjama based on 195k…bagaimana dengan pinjaman sy sekiranya harga penilai tidak sama selepas melihat keadaan rumah yg sebenar???ade effect ke dkt amaunt pinjaman sy??

    Mohon penjelasan. terima kasih…

    • says

      Wslm, selalunya verbal valuation sama sahaja dengan valuation report. Cuma sekiranya pihak bank tak bagi gambaran sebenar berkenaan rumah tu, kemungkinan verbal valuation akan berubah

  29. wan says

    salam tuan

    saya sudah sign snp 40 hari yg lalu(owner)..persoalannya buyer MEMINTA surat dari saya/pemaju (owner) mengatakan saya menjual rumah kepada si buyer. supaya dpt mengeluarkan kwsp.beliau memberi ALASAN rumah masih nama pemaju.dan pihak kwsp memerlukan surat tersebut!

    soalanya:adakah saya perlu buat sedemikian……bukankah itu tugas lawyer buyer dan pemaju berunding ..dan menyelesaikannya d?

    soalan 2:rumah yg saya beli itu SEPATUTNYA diatas nama siapa? saya /pemaju?

    soalan 3:jika saya meminta surat tersebut dr pemaju..adakah saya dikenakan bayaran?

  30. Mas says

    salam tuan,

    saya sedang dalam proses menjual rumah. S&P juga telah ditandatangani oleh kedua-dua pihak. Cuma saya ingin bertanya :

    1) Saya ade tunggakan pinjaman perumahan dengan bank selama 7 bulan. Adakah tunggakan ini akan menyebabkan proses jual beli ini bermasalah.

    2) Jika tiada masalah, bilakah sepatutnya saya menerima duit deposit 10% daripada pembeli.

    Sekian terima kasih.

    • says

      wslm,

      tunggakan tu kena selesaikan secepat mungkin bagi mengelakkan rumah dilelong oleh pihak bank. Bank selalunya minta selesaikan sebahagian tunggakkan bagi mengeluarkan nama Puan daripada Non Performance Loan (NPL)
      Pemilik akan terima deposit 10% semasa tandatangan Surat Perjanjian Jual Beli (SPA)

  31. gap@ says

    Salam,

    Saya ada kemusykilan disini, sy dalam prosess nk byr booking 2.5% untuk rumah sub-sale yang belum ada CF, dimana CF dijangkakan keluar pada lepas raya cina,hujung bulan 2/2013. Sy dah cuba aplly loan dan bank mngatakan tiada masalah dgn CCRIS and komitmen, tetapi xboleh nk keluar duit selagi rmh xdapat CF. Apa tindakan yg wajar sy buat, sebelum saya byr booking, dn apa risiko yg akan sy hadapi.

    • says

      Banyak perkara yang boleh yang perlu diambilkira bagi membeli rumah seperti ini. Salah satu kesannya seperti yang tuan maksudkan.

      Kalau nak beli juga, cuma perlu tekankan dengan conditional SPA. Kalau boleh tunggu, tunggu sehingga kunci dapat di tangan pemilik. Antara risikonya duit booking hangus, CF dapat lewat dan sebagainya

  32. Zubaidi Bin Johar says

    AsSalam/

    Saya rujuk kepada kenyataan tuan:

    Tetapi dalam kes saya, saya jual rumah direct tetapi melalui Lawyer, Signed S & P pada 22 Nov 2012, tetapi Lawyer saya kata duit 10% deposit hanya akan dapat selepas Letter of Consent daripada Pejabat Tanah dikeluarkan, akibatnya sehingga kini hampir 50 hari satu sen pun saya belum dapat, Bolehkah saya mengadu kepada Lembaga Tatatertib bar Council sebab tindaka lawyer saya

  33. sharifah dyana says

    sy ade masalah..sy dlm proses membeli rumah..snp dh di sign 77k bile cek bagi hutang tuan rumah lame lebih dr harga dijual. lawyer meminta sy mbyr bgi hutang jika tidak mahu 5k deposit burn.wajarkah?

  34. dieza says

    Salam..saya nak tanya kalau nak beli rumah baru guna loan kerajaan biasanya kalau nak signs&p..loan dah lulus ke..lps tu kena byr duit untuk proses untuk apa yea..lagi satu macam mana cara proses pinjaman kerajaan..

  35. fida says

    Salam, encik ada ckp bayaran booking baik baya secara cheque kpd agent hartanah. tp sekiranya agent mintak buat cheque kpd owner (company bukan persendirian). ia selamat atau risky?

  36. fida says

    Salam, encik ada ckp bayaran booking baik baya secara cheque kpd agent hartanah. tp sekiranya agent mintak buat cheque kpd owner (company bukan persendirian). adakah bayaran kpd owner cara yg selamat?

  37. mdyaman says

    salam,saya sudah bayar deposit pada owner 3%.dan dia sudah bagi copy of snp.saya sudah melantik lawyer utk uruskan snp dan loan bank.namun jika owner ada tunggakan atau jika ada sekatan yang lain.adakah saya (buyer) yang perlu bayar atau penjual(owner ) kena bayar.perlukah saya masukkan didalam draf SPA yang akan dibuat,.terima kasih.

  38. Syah says

    Salam En Zul.

    Saya nak tahu apa akan berlaku sekira ny kita x sign S&P dalam masa 14 hari selepas kita dah bayar booking fees?Sekarang saya sedang menunggu proses utk loan approval. Saya rasa keputusan loan approval mengambil masa y lebih daripada 14 hari..

  39. wan choon says

    Salam sejahtera,

    Soalan saya:

    1)Biasanya berapa lama tempoh yang dibenarkan untuk apply loan selepas membayar booking fee? Adakah buyer harus mendapat loan dalam satu tempoh masa tertentu selepas membayar booking fee. (Untuk pembelian rumah baru)

    2) Sekiranya saya ingin membeli satu rumah baru, tetapi ada orang lain yang telah membayar booking fee, adakah saya boleh membayar booking fee juga untuk rumah itu dan memohon loan untuk rumah berkenaan. Sekiranya saya mendapat loan lebih awal, adakah saya boleh membeli rumah tersebut?

    Sekian, terima kasih.

  40. ONA says

    Salam,
    saya ada masalah berkenaan pembelian rumah saya dah bayar 10% untuk rumah tersebut tetapi tidak dapat pinjaman bank kerana rumah tersebut atas nama trustee hsbc,sebelum saya sign snp saya ada mintak pandangan lowyer yang dilantik..mengatakan senang dapat kelulussan bank kerana harga umah hanya RM75K,
    masalahnya duit 10&hanya pulangkan separuh je

  41. miti says

    Salam en zul.saya dalam proses booking untuk membeli rumah di telok panglima garang.projek ini masih belum launching & baru dibuka untuk registration.mengikut perancangan projek ini akan bmula pada tahun 2014. Soalan saya:

    1.apa itu draft s&p?adakah sama dengan s&p?
    2.pihak pemaju meminta saya untuk menandatangani draft s&p tetapi memandangkan projek ini belum launching lagi,no lesen,no permit & no iklan tiada pada draft s&p n pihak pemaju beritahu pihak mereka akan mengisinya selepas semua butir2 tersebut lengkap?perlukah saya menandatangani draft 2?

    Mohon penerangan dari en zul terima kasih

    • says

      Miti,

      1. Draf S&P adalah perjanjian yang masih dalam perbincangan lagi. Selepas semua terma dan syarat dalam S&P dipersetujui, baru pembeli akan tandatangan.
      2. Berkenaan point no 2 tu, cuba berbincang dengan peguam yang menguruskan S&P tersebut.

  42. ZAIWADINI says

    SALAM TUAN.

    Berdasarkan soalan2 yg ditanya kan kepada tuan, terdapat customer yang alami kerugian kerana bank cancel loan pada saat2 akhir meskipun mereka telah sign LO dari pihak bank. ini menyebabkan downpayment 10% dan lawyer fee mereka burn.

    Bagaimana saya boleh pastikan bahawa loan bank saya benar-benar telah lulus? walaupun saya telah sign LO dan S&P,tapi saya masih was-was untuk bayar deposit 10% dan lawyer fee. takut jika bank cancel loan last minute..terima kasih

    • says

      Zaiwadini, perkara ni jarang berlaku. Saya cadangkan mohon 2-3 bank dan buat pilihan yang terbaik.

      Pastikan anda berurusan dengan ejen hartanah berdaftar dan banker yang terbaik. Setiap ejen hartanah yang berpengalaman pasti ada kenalan banker yang terbaik.

  43. yazreen eleena says

    salam,

    saya sedang dlm process belibrumah sub sales , dibawah market value
    sbtu ini sy nk lihat rumah tersebut,
    secara kasar sy dpt kelulusan untuk 100% loan
    di alliance bank kerana kali pertamaa

    soalan saya, agent tersebut meletak kan harga rm2000
    untuk booking, perlu ke sy membayar kepada dia

    boleh ke sy postpone byr deposit sbb loan sy 100%..mcm mane
    sy nk buat jika sy x yh byr deposit ,krn bank mmbnrkan sy mndpt pinjaman 100%

    and jika tak keberatan ,disertakan roughly duit y sy kne sediakan,mohonn
    encik dpt semakkan bg pihak saya

    booking 3% -rm 3150
    balance byr 7% – rm 7350
    lawyer (share) – 5000

    • says

      Yazreen,
      Dalam kes ini deposit 10% selalunya pemilik akan minta juga. Deposit ini juga menunjukkan pembeli berminat dengan rumah tersebut. Walau pun pinjaman dapat 100%, lebihan dari 90% tu pihak peguam akan diberikan kepada pembeli apabila pindah milik selesai.

  44. says

    Salam…
    Saya ada booking satu rumah bernilai rm 305, 000.00 dengan bayaran cek keatas tuan rumah rm 3050.00. Pembelian ini melalui agen..borang option purchase telah ditandatangani dan tempoh satu bulan yang diberikan hampir berakhir tetapi saya masih belum mendapat kemudahan loan dari bank..saya memohon untuk dilanjutkan tempoh seminggu dengan mengambil kira cuti seminggu tahun baru cina. Tempoh lanjutan tersebut dibenarkan oleh agen..selepas seminggu saya masih belum mendapat loan dari bank dan saya memohon untuk dilanjutkan lagi tempoh dan agen memberikan lagi masa sehingga 3 minggu..akhirnya saya mendapat loan dari rhb bank..saya menyatakan perkara ini kepada agen, dan agen turut gembira…namun selang dua hari agen memberitahu owner telah menaikkan harga kepada rm 330, 000.00…saya agak terkejut..pada tanggapan saya, agen tersebut adalah mewakili owner..apa yang diberikan oleh agen mengenai perlanjutan masa adalah apa yang dibenarkan oleh owner kepada agen..dan yang lebih menyedihkan lagi, booking saya rm 3050.00 pun turut hangus dengan alasan tarikh option purchase sudah tamat..saya bercadang untuk merujuk kepada tribunal pengguna dan juga akta penjualan perumahan..dalam kes ini saya beranggapan agen yang memainkan peranan dan “take for the granted”. Dan sedikit sebanyak juga, inilah yang menjadikan rumah semakin mahal dari harga pasaran..sedikit pandangan dan khidmat nasihat diperlukan..salam

  45. erni sharliza says

    salam…..
    en zul…
    saya nak tye..masalah saya…
    saya dah beli rumah bank lelong…mgu lepas..dgn harga 90 k…
    mcm biasa dha byar bank draf sbyk 9k…
    mas alelong tu peguam bank owner lama ada…
    so dia kata nti kena berurusan dgn dia untuk setal semuanya…
    dia kata kena lantik peguam….pada mulanya saya blurrrr..yer la x pnh beli rumah…
    pastu saya ckp la..saya nak bayar cash yg baki tu..perluker saya ada peguam..setahu saya klu wat loarn perumahan atau loarn kerajaan yg kena ada peguam…saya wat loarn peribadi..igt nak cah ja…pastu dia kata…oo x payah..bila dai nmpk muka saya blur n byk tye..dia kata oo ken apeguam…n kl nak dia pun ok…pastu saya kata k tgl no fon…
    pas dia lik..penglelong n org pejabat tanah ada situ lagi..dia panggil saya..dia kata..awak…wat apa awak nak bazir duit ambik lowyer..awak leh setal sendiri…x yah bazir duit..awak wat surat rasmi..n diorang ajar saya wat..n di akat abg kat lowyer tu nti bila bw duit balance tu…n dia yg akan setalkan..geran.pindah milik kedua n borang 16i….pastu dah setal…saya berurusan dgn pejabat tanah plak..jadi saya nak tah btl ker x yah peguam..n leh ker wat mcm penglelong tu kata…saya keliru ni…sebab masa yg diberi 120 hari…takot lambat2 nti lesap rumah tu..leh tolong saya bg penjelasan…

  46. ainna says

    salam,saya berminat untuk beli rumah second di rawang tapi saya tidak tahu langsung cara2 untuk membeli rumah dan sya pun tak ade lg kwn2 yang dah ade pengalaman membeli rumah,saya takut jika saya tertipu oleh agen pemjual rumah. encik zul boleh terangkan pada sya cara2 selamat untuk membeli rumah dan prosesnye?? tq

  47. azizah hashim says

    as salam,

    saya pun ada masalah juga, first time nak beli rumah di bandar akademia, takde pengalaman. dah byr deposit rm3k, dah byr lawyer dan sign snp. tapi apply loan, loan tak lulus. apa jalan terbaik ye tuan zul? kalau nak proceed dimaklumkan boleh buat surat penangguhan bayaran tapi… denda 0.10% untuk setahun kelewatan. kalau cancell duit bayar semua burn. mana yang terbaik? tolong beri panduan/nasihat…huhuhu….

  48. ijan says

    as salam…
    saya membeli rumah dah siap dari tuan tanah. Saya telah bayar booking RM 1 ribu kepada tuan tanah secara tunai dan dia telah bagi resit bayaran tanpa surat hitam putih, just resit je. Loan bank telah lulus 80 peratus je dan baki 20 peratus perlu menggunakan cash sendiri. Saya telah sign Offer Letter dari bank. Cuma tunggu payment dari bank kpd Lawyer panel bank untuk diserahkan ke tuan tanah.

    1. Adakah duit booking RM1 ribu tu boleh dapat balik dari tuan tanah? Sbb masa bayar duit, dia ckp akan pulangkan balik selepas setle proses loan dan lawyer.

    2. Dia ada lawyer dia dan saya guna lawyer bank panel tu. Kos lawyer dia tu, dia lah yang tanggung kan? saya tak yakin guna lawyer dia…lain macam je..hehe

    3. Baki duit 20% tu berjumlah RM15K selepas tolak duit booking, adakah perlu dibayar baki 20% tu selepas bank kasi cek 80% tu kpd lawyer panel bank ataupun kene bayar sebelum cek bank sampai ke lawyer bank panel tu?

    4. saya risau dua perkara. Duit booking RM 1 ribu dan duit baki 20% RM16 ribu tu lebur sekiranya berlaku perkara2 tidak dijangka jika awal2 sign S&P lawyer tuan tanah….sebab loan dah lulus, cuma tunggu payment je dari bank kpd tuan tanah. Saya belum sign S&P lawyer bank panel lagi…tu yg risau tu…tengah tunggu bank call je utk sign S&P lawyer panel bank tu.

    5. tuan tanah suruh sign S&P lawyer dia, tapi saya rasa nak tunggu lawyer saya dulu la yg bank punye panel..risau lebur RM16K tu kalau ape2 hal buruk terjadi…

    mohon jawab soalan saya ni. saya sedia tunggu dan ikuti blogspot ini selalu…tentu ramai yang berada dalam situasi macam saya sekarang ini…

    *tuan tanah adalah tuan rumah tu…

  49. shida says

    assalamualaikum,

    nak tanya tentang “Letter of Confirmation to sell and & to purchase” dan pembayaran “earnest deposit” yang disediakan oleh agen hartanah… adakah peruntukan undang-undang @ garispanduan untuk melindungi penjual & pembeli sebelum bayaran earnest deposit dan menandatangani surat tersebut..

    sekian, terima kasih

  50. siti azlina says

    pembeli batalkn pembelian rumah (setelah byr deposit) atas alasan rumah kami tipu value rumah…sedgkn kami dh check value dgn agen..perlukah kami pulangkan depositnye?

  51. fifi says

    Salam sy ingin bertanya:

    1) saya mendapat loan dr bank sebanyak 95%.tetapi pihak pemaju ingin kan 10% deposit.sedangkan lau diikutkan sy hanya perlu mmbayar 5% sahaja.jika sy bersetuju untuk membayar 10% menggunakan wang sy dahulu,adakah pihak pemaju akan memulang kan baki 5% itu?

    2)bagaimanakah cara untuk mendapat kan hitam putih dari untuk memulang kan baki 5% itu selepas bank melangsaikan semua bayaran kepada pemaju?cukup kah hanya sekadar resit dari pemaju?

    Minta pendapat.terima kasih

  52. fifi says

    Salam sy ingin bertanya:

    1) saya mendapat loan dr bank sebanyak 95%.tetapi pihak pemaju ingin kan 10% deposit.sedangkan lau diikutkan sy hanya perlu mmbayar 5% sahaja.jika sy bersetuju untuk membayar 10% menggunakan wang sy dahulu,adakah pihak pemaju akan memulang kan baki 5% itu?

    2)bagaimanakah cara untuk mendapat kan hitam putih dari pemaju untuk memulang kan baki 5% itu selepas bank melangsaikan semua bayaran kepada pemaju?cukup kah hanya sekadar resit dari pemaju?

    Minta pendapat.terima kasih

    • says

      Wsalam.

      1. Walaupun dapat loan 95% atau 100% sekali pun, deposit selalunya kena bayar juga. Walaupun sudah bayar deposit, pihak pemaju atau lawyer yang dilantik bagi uruskan SPA akan pulangkan.

  53. arif says

    Salam tuan.. saya nak tanya, saya ada membeli rumah berharga rm47k. Saya dikehendaki membayar rm3200 semasa semasa sign borang pembelian.. so sebelum nak sign s&p, saya dikehendaki membayar balance 10% sebanyak rm1500.. kemudian membayar fee lawyer sebanyak rm2500.. selepas sign s&p,seminggu kemudian lawyer memberitahu yang rumah tersebut masih ada hutang dengan developer. Lawyer meminta tuan rumah/penjual membayar tunggakan untuk membayar, tapi enggan. Atas nasiha lawyer, meminta saya drop case dan deposit akan dikembalikan.. sebahagian fee pada lawyer saya dah dapat, hanya dari penjual (GS property) yang masih belum. GS memberitahu yabg deposit takkan dikembalikan.. minta nasihat tuan sebab sy drop case bukan saja2, tapi kelemahan agent utk menerangkan jelas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *